Гигински манастир св.Дамян и Козма - борбата за оцеляване



      Един съботен ден, след чудене къде да е следващата дестинация, някак случайно ми се наби на очи Гигинсият манастир. Първоначално ме привлече това, че е само на 65км от София и е идеалната дестинация за разходка събота следобед.


      Изходното място е село Гигинци, западно от Перник. Нищо не знаех за въпросното място освен, че съществува такъв манастир. По пътя имаше табели указващи манастир, но най-странното беше че и трите табели бяха с различни имена, едно от които беше и Църногорски манастир. По едно време доста се бях зачудил накъде отивам.И все пак без никакъв проблем стигнах до мястото. Пътя беше добре с изключение на последните пет километра, които бяха чакъл. По добре не си мийте колата преди да сте се върнали от манастира. Учуден от първоначалната гледка манастира се оказа доста интересно кътче.


     На очи първоначално се набива висока камбанария. Има малко паркингче, къде може да се остави колата, а малко по-нагоре на една полянка имаше импровизирана кръчмичка, където човек може да хапне и да пийне, преди да се впусне в историята.


     Манастира е с богата история, датираща още от второто българско царство. За жалост данните за него са твърде малко, поради факта че не веднъж е опожаряван. Бил е използван за обор и какво ли не, но в крайна сметка тази света обител датира и днес и полека полека бива реставрирана.


      От 2004г. е започнало възстаовяването. Към момента по-голямата част от манастира е готова, но има една стара част която е на над 200 години но въпреки това я почувствах по близо до себе си.

     Мястото на което е разположежн манастира също е превъзходно, в подножието на черногорския връх Китка (1118м.).


      Днес той е единствения действащ манастир на територията на Пернишка област.  







Коментари