х. Копрен - Дуршин водопад ( Дуршин скок ) - есента в дивия северозпад

    Дивият северозапад... едно кътче, като забравено от Бога. Малко населено, малко посещавано, а същевременно толкова красиво. Есента допринася за тази невероятна картина. Историята започна една събота вечер в х. Копрен. Много приятно местенце, с хубава компания. 


    Хижарят беше гостоприемен, когато отидохме ни настани, предложи ни чай или кафе. Имаше две опции за нощувка, стая с баня и тоалет за 15лв или едни фургончета, които не бяха зле за 5лв. След това си тръгна, защото на следващия ден трябвало да бъде козар. 


     След добре прекаране вечер, неделя сутрин тръгнахме на малка разходка в околността на хижата и в частност до Дуршин водопад или както по-често се среща Дуршин скок.


       Водопада е на около 30 - 40 минутки от хижата. Има достатъчно табелки които да ориентират, а и преди това по телефона хижаря бе ни обяснил.


          Дуршин скок е обявен за природна забележителност и се намира на 1 километър от границата със Сърбия.  


        Есенния пейзаж, е уникален. Невероятни багри са оцветили всички хълмчета наоколо. Очарователна гледка, която никога не може да се забрави


Изходното място е с. Копиловци, община Георги Дамяново, област Монтана.


        На две места имаше големи информационни табели за местност. От тук до връх Копрен са около 4 часа. За жалост времето не беше подходящо да се качим и до там.





     Водопада не е голям, но е изключително красив. Водата се излиза от няколко места в малка рекичка.



       Повече време ни отне снимането, отколкото само достигане на водопада, но колкото и снимки да се направят, истинската красота е когато човек е там.



     Въпреки вятъра който духаше при тръгване от хижата, в тази горичка беше доста тихо и спокойно.


В местността има още няколко водопада.


Определено това е регион в който човек може да прекара доста време.


    Другия водопад до който отидохме беше и Водния скок, който отново е на около 30 - 40 минути от хижата. От там е и пътя за връх Копрен.



      Определено България е място където има много малки кътчета, които са непознати за мнозина от нас България е едно от райските кътчета. Много правилни са думите на Алеко Константинов: "Опознай България, за да я обикнеш". Пожелавам на всеки да има възможността да се докосне до райски кътчета на нашата мила родина.



Коментари