Африка - Spitzkoppe 01.03.2018г.

Spitzkoppe 01.03.2018г. Day 8
Добро утро, вече на 30, събуден от алармата в 5:30ч. нямах търпение да се качим на камиона, вече прекалено дълго време се бяхме застояли на едно място. Днес оставяхме океана зад гърба си и навлизаме километър след километър в сърцето на Африка. Имахме нови две попълнения в групата, Марк / Амстердам / и Хана / Германия /. След бърза закуска по план в 7:00ч камиона потегли. Днес щяхме да се разходим из планината Шпицкопе /
Spitzkoppe /. Планината се намираше на около 100км от Свакомунд. Път отново имаше само чакълен, но Док беше здрав и караше приятно със сто километра в час. Не беше от най приятните неща, но това предлага заведението. Масива беше нещо уникално, в комбинация със заобикалящата го среда и прекрасните небе и облаци в този момент беше приказно. Жилтъте каменни масиви и синьото небе давах невероятен контраст. Там ни разходи местен водач. Обиколката беше час и половина в които той ни запозна поне малко с живота на моите любими бушмени. Местните считат че бушмените са едни от първите обитатели на Африка. Поради начина им на живот са правили рисунки за да дата знаци на други семейства дали има животни, дали има вода. Например ако е нарисуван живраф с вдигната глава, значи няма вода, а ако е с наведена вода означава че има вода. Дори са рисували и броя на животните по скалите. Когато някой от тях се разболее палят традиционния огън, танцуват около него и ръкопляскат и използват различни дървесни листа и билки за лечение. На техния език "Мати са" означава Как си. Когато е валяло дъжд, са се крили по пещери, където са палили техния огън. За да не ги отнесе водата, са си правили нарове с опънати кожи, от орекс и жираф, за да могат да стоят над водата. Запознаха ни и с част от обичайте на племената Химба, техния традиционен оранжев цвят е техният слънцезащитен крем, търкат си корите на дървото Ока. За да го махнат стоят на пушек много близо до огъня.
По време на разходката водача ни показа и четири основни знака на Бушмените и основните кликове. По пътя срещахме един малък приятел, гущера Namibrockagama, един мъжки се разхождаше и доста добре и спокойно ни позира за няколко снимки. Той бе с оранжева глава, женските представители са с жълта глава.
След интересната разходка между приказния пейзаж Док и Стенли бяха приготвили обяд. Под сянката на едно от дърветата които са водещи за бушмените похапнахме приятно и продължихме нашия път до къмпинга. Днес пристигнахме там около 16:00ч което беше повече от супер. Спретнахме за тридесет минути лагера и право към басейна. Най интересното е че тук почти всеки къмпинг си има басейн, а те винаги са по средата на нищото. Почивахме всеки си правеше някакви свои неща, говорихме много и така до вечерята, за която всички много чакахме. Стенли бе спретнал гъбена супа, бургери, картофи соте и тиква. Отново беше много вкусно, както каза Док, Стенли готви по добре от първата ми жена. Разбрахме се че ще дойде в България да направи Зимбабвийски ресторант. Тази вечер беше пълнолуние и всички бяха легнали рано, в 22ч. вече нямаше никой буден, тогава беше най спокойния ми час, наслаждавайки се на щурците, прекрасното небе и мястото на което се намирам.

Day 8 –  Spitzkoppe

The massive granite formations of Spitzkoppe tower 700 metres above the desert plains below and the presence of rock art indicates their significance to the San people who lived here many years ago. We will enjoy a walk with a local guide and have the opportunity to view some examples of the San’s rock art before setting of for our overnight stop for the evening.    

Accommodation        Khorixas Restcamp https://www.nwr.com.na/resorts/khorixas-camp

Facilities            Campsite with Shared Ablutions

Please visit the website of the accommodation provider for a full list of the facilities offered.

Route             Swakopmund to Khorixas(via Spitzkoppe)

Included Highlight        Visit and explore Spitzkoppe with a local guide .

Коментари