Из дните на извънредно положение, за хляб до Съботковци

     Тези дни, из България е странно и неясно. За щастие имаме място в Балкана и решихме да откараме тези странни дни тук. Нашето село се казва Кметовци, намира се недалеч от Боженци, Трявна, Габрово и др. 
      В наше село магазин няма, най-близкият е в село Съботковци, следващия е в Село Копчелиите, но то е по далеч. Та в днешния ден реших да се разходя до Съботковци и да купя един хляб. Скочих на колелото и газ. На около три километра се намира магазина от нашето място. Преди доста години бях ходил в Съботковци, така като се замисля бяха около четиринадесет години. Забравил съм всичко, единствено помня къщата за гости, чието име видях на табелата на влизане в селото, Дом Пъстрина. 
      Карах из селото търсейки магазин, първото което ми направи впечатление беше един стар и за жалост доста изоставен мост, спрях се да го снимам, имаше и табела, кой и кога го е построил. По нагоре по пътя срещнах още две двойки също правейки си разходка до магазина. Стигнах до надписа Дюкян. Там имаше звънец, за да излезе магазинер. Показа се симпатична баба, така и не разбрах името, но ни се зарадва. Покани ни да влезем и каза: “Я седнете сега малко да си поговорим, а после ще ви дам каквото искате”.
        Разказа ни за църквата в селото, която е една от най големите в Габровско. Строена от уста Минчо, ученик на Кольо Фичето, който е участвал и в строежа на църквата в Соколовския манастир и катедралата във Варна.
    Ситуацията която в момента се разразява е точно връщане към миналото, колкото и клиширано да звучи. Хората са доста по благи, усмихват се, спокойствие струи от лицата им. Липсва припряното изкупуване на магазините в големите градове, някак тук знаеш, че “младата” баба, както тя се нарече, утре ще е пак так, всичко ще е същото, но единствения въпрос ще е до кога.... един ден, въпреки, че не я познавам и съм ходил до там веднъж ще ми липсва, както и надписа Дюкян.
       Въпреки всичко което се случва е хубаво да извличаме позитивите от всяка ситуация, както се казва, когато живота ти даде лимони, направи си лимонада, та и ние така, багажа на кемпера, колелата и в гората, на двор и на въздух, малко физическа и психическа изолация от всичко, понякога това е много полезно и отрезвяващо. Надявам се всички си вземем поука и станем по добри хора. Живота е прекрасен, наслаждавайте му се!
         

Гледка от читалището на село Съботковци 

“Младата” баба, която всъщност има и пра внучета, на осемдесет и седем години, смята без калкулатор. Рафтовете са пълни, а отношението... няма равно!

Църква СВ. Николай Чудотворец 


Входа на църква св. Николай Чудотворец 


Малкото дюкянче

В опит за снимка на табелата на стария мост в с. Съботковци 

Гледка от църквата към Балкана 

Из беседата за историята на с. Съботковци 

На прибиране, снимка на вече затворения Дюкян в с. Кметовци 

Моста в началото на с. Съботковци 

Единствената свещ, която за запалих за здравето на всички.

Табела на една хубава еко пътека, Боженци - Дряновски манастир, която скоро се надявам да опозная.



Входа в село Съботковци 

Коментари