Занаятчийска чаршия или Архитектурно-етнографския комплекс "Етър" - един ден в миналото.

     Не всеки път времето е идеално, но както казва един български филм "Няма нищо по-хубаво от лошото време". Всяко време си има своите особености. Дори и скован от лед и от сняг архитектурния комплекс създава топлина и атмосфера която ни кара да се върнем години назад. 
     Калдаръмените улички покрити със сняг криволичат и водят до различните работилнички.  
       В архитектурно-етнографския комплекс "Етър" се намира единствената в България сбирка на  народна техника на вода. 
      Вероятно заради тежката зима повечето обекти не работиха, но при положение че 10 от обектите се задвижват единствено от водата.
       Воденицата "Долапкиня". Нарича се така на името на водното колело "долап", което я задвижва.      
          Водното колело е символ на комплекса. Занаятчийската чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.  
      Идеята е всеки посетител да усети духа на народния бит и да стане съпричастен към работата на занаятчиите. 
      Бичкиджийница (стружня) се използва за биченето на талпи и дъски. Тя се използва за заместване на големия ръчен трион.
        Валявица (бара) се използва за валяне на вълнените тъкани - одеяла, китеници, халища. При обработката тъканите омекват и получават мъхеста повърхност. От 30-те години на XIX век валявиците започват да се използват и за пране на постелки и завивки.       

       Мостче "прескача" реката и ни отвежда в по малко застроена част на комплекса, където през пролетта зелените полянки карат човек да мечтае. 
   Тук се пресъздава търговска уличка, където има шекерждийница, билкари, кожари, баничарница и още доста малки занаятчийски работилнички.
      Етнографския комплекс се намира на няколко километра от град Габрово. Мястото идеално, човек да прекара половин ден. В началото на комплекса има и ресторант. 
     АЕК "Етър" е място в което човек може да се докосне до живота на нашите деди и да си направи съпоставка за минало и настояще.

Коментари